Ndonjëherë, më pak është më shumë.

Në Prairie, është misioni ynë t'ju kthejmë në jetën tuaj. Trajtimet tona inovative, minimalisht invazive për sëmundjet e zemrës u ofrojnë pacientëve tanë më pak dhimbje dhe një kohë më të shkurtër shërimi.

 

Kur valvulat e zemrës nuk funksionojnë, ato mund të shkaktojnë simptoma të gulçimit, lodhjes, dhimbjes së gjoksit dhe madje edhe dështimit kongjestiv të zemrës. Në Prairie, ne ofrojmë alternativa minimale invazive si TAVR dhe MitraClip për të ndihmuar pacientët me sëmundje valvulare të zemrës. Pacientët do të takojnë një ekip specialistësh në klinikën tonë të valvulave, të cilët të gjithë punojnë në partneritet për të përcaktuar një plan unik trajtimi për çdo pacient.

TAVR

Alternativa vizionare për kirurgjinë e zemrës së hapur quhet Zëvendësimi i Valvulës së Aortës Transkateterore (TAVR). Instituti i Zemrës Prairie në Spitalin HSHS St.

Të udhëhequr nga imazhet me rreze X, një kateter futet në arterien femorale në pjesën e sipërme të kofshës. Me zemrën ende duke rrahur, një valvul zemre e palosshme brenda kateterit drejtohet në gjoks. Kjo valvul është vetëm rreth diametrit të një lapsi #2. Pasi të jetë brenda, valvula zëvendësuese zgjerohet, duke i shtyrë mënjanë valvulat e dëmtuara. Më pas valvula e zëvendësimit fiksohet në vend, ku fillon të funksionojë menjëherë. Më pas hiqet kateteri. Për shkak se procedura është minimalisht invazive dhe praktikisht nuk kërkon prerje, shumica e pacientëve mund të presin një kohë rikuperimi brenda spitalit prej tre ditësh ose më pak.

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë përfitimet e TAVR?

Duhet të filloni të ndiheni më mirë menjëherë. Kjo është për shkak se valvula juaj e zemrës tani po funksionon siç duhet. Disa pacientë mund të kenë nevojë për më shumë kohë për t'u ndjerë më mirë. Shumë pacientë TAVR raportojnë përfitime si:

 • Duke pasur më shumë energji
 • Të jetë në gjendje të bëjë aktivitete të përditshme
 • Duke marrë frymë normalisht
 • Duke përjetuar më pak dhimbje
 • Ndjeheni më pak të shqetësuar
Si do të jetë koha ime e rikuperimit?

Meqenëse TAVR është një procedurë minimale invazive, shumica e pacientëve largohen nga spitali në 1-3 ditë. 

Çfarë përgatitjeje duhet të bëj më parë?

Ekipi juaj i klinikës së valvulave do t'ju japë udhëzime se si të përgatiteni për procedurën tuaj TAVR. 

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë përfitimet e një klinike të valvulave?

Klinika Prairie Valve u ofron pacientëve akses në një ekip specialistësh të zemrës. Ky model ekipi i kujdesit siguron që çdo pacient të marrë një plan të individualizuar për të ndihmuar në trajtimin e gjendjes së tyre unike.   

Si do të jetë koha ime e rikuperimit?

Për shkak se çdo zemër është unike, shërimi mund të jetë i ndryshueshëm në varësi të llojit të trajtimit që merr një pacient.  

Çfarë përgatitjeje duhet të bëj më parë?

Një nga Koordinatorët tanë të Klinikës Valve do të flasë me ju përpara vizitës suaj për t'u siguruar që ju të kuptoni se çfarë mund të prisni nga një vizitë në klinikën e Valve.  

Klinika Strukturore e Sëmundjeve të Zemrës-Valve

Si çdo strukturë apo makinë, zemra kërkon mirëmbajtje. Kjo është arsyeja pse mjekët shtyjnë dietën dhe stërvitjen pasi çdo dyqan automobilistik rekomandon ndryshimin e vajit dhe rrotullimin e gomave. Rregullimi mund të jetë një ndryshim lëngu ose një tub i hapur (stent), një punë përreth (bypass) ose një problem elektrik (ablacion). Kur kjo nuk funksionon, mund të kërkojë ndryshimin e mënyrës se si është ndërtuar (struktura).

Menaxhimi i sëmundjeve kronike të zemrës duke ndryshuar strukturën

Kushtet si fibrilacioni atrial (AFib), defektet e zemrës dhe dështimi i zemrës konsiderohen të gjitha çështje kronike të zemrës që mund të shërbehen më mirë duke adresuar strukturën e zemrës.

Qasjet strukturore inovative në Prairie po përmirësojnë jetën e njerëzve që mund të jetojnë me një "rrahës". Nga riparimi/zëvendësimi i valvulës së hapur të zemrës, riparimi i valvulave minimalisht invazive deri te pajisjet strukturore të implantueshme, një zgjidhje strukturore mund t'ju ndihmojë të jetoni më mirë. Nëse jeni duke luftuar për të menaxhuar një problem kronik të zemrës, bisedoni me një mjek të Prairie sot.

MitraClip

Cili është opsioni MitraClip?

MitraClip është një opsion trajtimi jo-kirurgjikal dhe minimalisht invaziv për pacientët me rrjedhje të rëndë të valvulës mitrale (regurgitimi i valvulës mitrale) të cilët konsiderohen me rrezik shumë të lartë për procedurat tradicionale të kirurgjisë në zemër të hapur. Përfitimet përfshijnë një kohë më të shkurtër rikuperimi, procedurë minimale invazive, dukshëm më pak dhimbje në krahasim me operacionin në zemër të hapur, përmirësim në cilësinë e jetës dhe simptomave, dhe reduktim të shtrimit në spital për dështimin kongjestiv të zemrës dhe opsionin potencialisht shpëtimtar për pacientët me rrezik të lartë.

Çfarë është regurgitimi i valvulës mitrale?

Regurgitimi mitral (MR) është një çrregullim i zakonshëm i valvulës së zemrës që shkakton rrjedhjen e gjakut mbrapsht përmes valvulës mitrale të zemrës. Prolapsi i valvulës mitrale ose sëmundja miksomatoze e valvulës mitrale është një shkak i zakonshëm i MR. Shkakton që fletë(t) mitrale (flapat brenda valvulës që hapen dhe mbyllen për të lejuar gjakun të kalojë) të bëhet elastike ose e zhveshur dhe ato nuk mbyllen fort, duke çuar në rrjedhje gjaku ose MR. Nëse ndodh rrjedhje e rëndë me simptoma të tilla si gulçim dhe shenja të dështimit kongjestiv të zemrës, operacioni në zemër për të riparuar ose zëvendësuar valvulën mitrale është alternativa më e mirë e trajtimit. Megjithatë, operacioni është shumë i rrezikshëm për disa pacientë.

Unë kam një rrjedhje të rëndë të valvulës mitrale, çfarë duhet të bëj?

Për të parë nëse jeni një kandidat i mundshëm për trajtim me MitraClip, do të keni një vlerësim gjithëpërfshirës nga një ekip multidisiplinar në Institutin e Zemrës Prairie, duke përfshirë një kardiolog, kardiokirurg dhe anesteziolog. Ju do të bëni një ekokardiogram transtorakal (TTE) dhe ekokardiogram transezofageal (TEE) për të përcaktuar nëse trajtimi me MitraClip është i mundur. Ekipi do të fokusohet në atë se sa mirë është menaxhuar gjendja juaj me medikamente, nëse jeni kandidat për kirurgji konvencionale dhe nëse do të përfitonit nga trajtimi me MitraClip.

Instituti i Zemrës Prairie në Spitalin HSHS St. John's ishte spitali i parë që kreu procedurën MitraClip në Illinois jashtë zonës metropolitane të Çikagos.

Çfarë ndodh gjatë procedurës MitraClip?

Procedura kryhet nën anestezi të përgjithshme. Ai përfshin implantimin e një ose më shumë kapëseve në valvulën mitrale në zonën e rrjedhjes, pa kirurgji me anë të një kateteri të futur përmes venës në ijë. Pasi kapësja të vendoset, ajo do të bëhet një pjesë e përhershme e zemrës suaj, duke lejuar që valvula mitrale të mbyllet më fort dhe të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut prapa.

Shikoni se si kryhet procedura në videon e mëposhtme.

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë përfitimet e MitraClip?

Përfitimet përfshijnë kohë më të shkurtër rikuperimi, minimalisht invazive, dukshëm më pak dhimbje në krahasim me operacionin në zemër të hapur, përmirësimin e cilësisë së jetës dhe simptomave dhe uljen e shtrimit në spital për dështimin kongjestiv të zemrës.

Si do të jetë koha ime e rikuperimit?
Mesatarja e qëndrimit në spital është 1-2 ditë. Pacientët në përgjithësi janë ngritur dhe ecin një ditë pas procedurës.
Çfarë përgatitjeje duhet të bëj më parë?

Kardiologu juaj do t'ju japë udhëzime specifike për ditën e procedurës. Megjithatë, duke qenë se nuk ka prerje në gjoks, përgatitja para procedurës është minimale.

WATCHMAN®

Çfarë është implanti WATCHMAN LAAC?

Pajisja WATCHMAN është një pajisje vetë-zgjeruese në formë parashute e implantuar përgjithmonë në LAA duke e mbyllur atë. Parandalon mpiksjen e gjakut në LAA që të hyjë në qarkullimin e gjakut. Është bërë nga materiale që janë të zakonshme për shumë pajisje mjekësore, është rreth një çerek dhe nuk mund të shihet jashtë trupit.

Si implantohet pajisja WATCHMAN?

Implanti WATCHMAN kryhet zakonisht ndërsa jeni në gjumë. Mjeku juaj do ta drejtojë pajisjen WATCHMAN në zemrën tuaj përmes një tubi fleksibël (kateteri) të futur përmes një vene në pjesën e sipërme të këmbës suaj. Pasi të konfirmohet pozicioni, mjeku juaj do të lëshojë implantin për ta lënë atë përgjithmonë në zemër. Implanti nuk kërkon operacion në zemër të hapur. Më pas do t'ju duhet të qëndroni në spital gjatë natës dhe shërimi zakonisht zgjat rreth 24 orë. Pas 6 javësh, mund të ndaloni marrjen e holluesit të gjakut.

Cilat janë hapat përpara implantimit të WATCHMAN?

Për të parë nëse jeni një kandidat i mundshëm për trajtim me pajisjen WATCHMAN, do të keni një vlerësim gjithëpërfshirës nga ekipi i WATCHMAN në Prairie Heart Institute. Kjo do të përfshijë:

 • Një Ekokardiogram Transezofageal (TEE)
  Imazhet TEE përdoren për të vlerësuar formën dhe madhësinë e LAA-së tuaj. Matjet do të ndihmojnë mjekun tuaj të përcaktojë madhësinë e pajisjes LAAC. Ju nuk do të jeni në gjendje të hani apo pini asgjë 6 orë para TEE.
 • VIZITA LABORATORIKE
  Në ditën e TEE-së do të keni një gjakmarrje për të vlerësuar vlerat bazë laboratorike.

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë Përfitimet e Watchman?

Përfitimi më domethënës për pacientët është se ata nuk kanë më nevojë për antikoagulim për fibrilimin e tyre atrial.  

Si do të jetë koha ime e rikuperimit?

Shumica e pacientëve zakonisht largohen nga spitali 1-2 ditë pas procedurës.  

Çfarë përgatitjeje duhet të bëj më parë?

Watchman është një procedurë minimalisht invazive. Kardiologu juaj do t'ju japë udhëzime për ditën e procedurës. 

Ablacioni kardiak

Çfarë është Ablacioni Kardiak?

Ablacioni kardiak përdor energji për të krijuar plagë të vogla në indet e zemrës suaj. Këto plagë ndihmojnë në ndalimin e sinjaleve elektrike jonormale që lëvizin nëpër zemrën tuaj dhe shkaktojnë një rrahje të parregullt të zemrës (aritmi). Ablacioni kardiak gjithashtu mund të trajtojë fibrilacionin atrial (a-fib). Kardiologu juaj mund të rekomandojë një heqje nëse medikamentet ose procedurat e tjera, të tilla si kardioversioni, nuk e zgjidhin aritminë tuaj.

Ekzistojnë 2 lloje të ablacionit kardiak:

 • Ablacioni me radiofrekuencë:  Përdor kateterët për të dërguar energji me radiofrekuencë (të ngjashme me nxehtësinë e mikrovalës) që krijon plagë rrethore rreth çdo vene ose grupi venash.
 • Krioablacioni: Një kateter i vetëm dërgon një tullumbace të mbushur me një substancë që ngrin indet për të shkaktuar një mbresë.

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë përfitimet e ablacionit kardiak?

Ablacioni kardiak mund të jetë i suksesshëm në trajtimin e shumë llojeve të ritmeve të parregullta të zemrës. Shumë pacientë nuk kanë më nevojë për ilaçe si holluesit e gjakut pas një ablation të suksesshëm.  

Si do të jetë koha ime e rikuperimit?

Ju mund të keni nevojë të kaloni një natë në spital, por shumica e njerëzve shkojnë në shtëpi të njëjtën ditë. Nëse po, do të pushoni në një dhomë rikuperimi për disa orë, ndërsa një infermiere vëzhgon nga afër rrahjet e zemrës suaj.  

Çfarë përgatitjeje duhet të bëj më parë?

Kardiologu juaj do t'ju japë udhëzime që duhet të ndiqni përpara procedurës suaj.  

Kirurgjia Kardiotoracike

Çfarë është Kirurgjia Kardiotorakale (Zemër e Hapur)?

Kirurgjia kardiotorakale ose e zemrës së hapur është një operacion për të riparuar një problem brenda gjoksit ose zemrës. Ajo kryhet nga një kirurg i cili hap gjoksin për të hyrë në zemër.

Një arterie mund të merret nga gjoksi ose këmba dhe mund të shartohet për të drejtuar rrjedhën rreth enës së sëmurë.

Një tjetër procedurë e kryer nga operacioni në zemër të hapur është zëvendësimi i një valvule të dëmtuar. Valvulat në zemër janë të nevojshme për të ndaluar gjakun të rrjedhë përsëri në pjesë të zemrës pasi të jetë pompuar prej tyre. Shumë pacientë shihen në klinikën Prairie Valve përpara operacionit të valvulës. 

Një problem tjetër i quajtur aneurizëm i aortës mund të riparohet edhe me operacion në zemër të hapur. Kjo është kur ka një fryrje në arterien kryesore që largohet nga zemra.

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë përfitimet e kirurgjisë së zemrës së hapur?

Pas shërimit nga operacioni në zemër të hapur, duhet të ketë përmirësim në simptoma të tilla si gulçim dhe dhimbje gjoksi. 

Si do të jetë koha ime e rikuperimit?

Rimëkëmbja do të ndryshojë në varësi të llojit të procedurës. 

Çfarë përgatitjeje duhet të bëj më parë?

Ju lutemi pyesni kirurgun tuaj për përgatitjet para-kirurgjikale. 

Ne jemi më shumë se thjesht të fundit në trajtime

Teknologjitë më të fundit nuk bëjnë ndryshimin më të madh pa sistemin unik të kujdesit të krijuar nga Prairie.

Njoftimi për Mosdiskriminim: Albanian

Prairie Cardiovascular është një mjek dhe APC i kujdesit dhe trajtimeve shëndetësore kardiovaskulare në shumë vende në të gjithë Illinois-in qendror. Organizata jonë ofron kardiologët më të mirë në shtet, me saktësi të njohur kirurgjikale dhe këshilla profesionale për shqetësimet që lidhen me zemrën. Ne testojmë dhe trajtojmë mjekësisht për të gjitha simptomat e zakonshme të zemrës si dhimbje gjoksi, hipertension, presion të lartë të gjakut, murmuritje, palpitacione, kolesterol të lartë dhe sëmundje. Ne kemi disa vendndodhje duke përfshirë qytetet kryesore si Decatur, Carbondale, O'Fallon dhe Springfield.